Aktivnosti

VSESLOVENSKI OKOLJSKO-HUMANITARNI PROJEKT 2016/17

 

  • povečati zavedanje, kako z doslednim ločevanjem odpadne embalaže omogočamo izdelavo sekundarnih surovin in recikliranih izdelkov ter tako ohranjamo naravne vire,
  • ločeno zbrati čim več plastenk za humanitarni namen.

 

HUMANITARNA ZBIRALNA AKCIJA ODPADNIH PLASTENK 

Tudi letos sodelujemo v humanitarni akciji »Jaz, ti, mi za Slovenijo.« Izkupiček od prodaje plastenk bomo namenili sofinanciranju nakupa ogrevalne posteljice za novorojenčke v izolski porodnišnici.

Zbiralna akcija traja od srede, 22. 3. 2017 do petka, 22. 4. 2017. Prazne in stisnjene plastenke zbiramo v učilnicah za fiziko (2. nadstropje) in kemijo (1. nadstropje) ter učilnicah razredne stopnje (vsak oddelek v svojem razredu). Za najuspešnejšo šolo je obljubljena lepa nagrada.

       

 

EKO VRT

V soboto, 25.3.2017, smo na šoli pripravili šolski vrt. Gredice so pripravljene za nadaljnje aktivnosti. S tem se začenja tudi sezona krožka ekovrt. Otroci se lahko prijavijo. Časovni termin bomo določili glede na število prijav. 
Istočasno pa obveščam tudi učitelje, naj se javijo in rezervirajo svoj košček na vrtu, ki ga bodo uporabljali v učne namene.

 

SADILI SMO SLIVO IN ČEŠNJO

V petek, 19. 5. 2017 smo na šolskem Eko vrtu posadili slivo in češnjo, ki smo jih prejeli od projekta Šolski vrt.

POBIRANJE PRVIH PRIDELKOV

Šolski Eko vrt nam je podaril prve redkvice. Z veseljem smo jih pomalicali.

DOGODKI NA ŠOLSKEM VRTU

V ponedeljek, 29. 5. 2017, je na naši šoli potekalo regijsko izobraževanje za šolski vrt, ki poteka v okviru sheme šolskega sadja in zelenjave ter eko šole.

 

EKO KVIZ

Četrtek, 26. 1. 2017 so učenci tekmovali v znanju Eko kviza. Teme kviza so bile: odgovorno s hrano (6. razred), iznajdbe preteklosti (7. razred) in krožno gospodarstvo (8. razred).

 

PLANETU PRIJAZNA ŠOLA

V sredo, 30. 11. 2016 smo imeli tehnični dan kjer smo izdelovali torbe iz odsluženih kavbojk, gumbov, bleščic in drugega materiala. Pri delavnici je sodelovalo 15 učencev iz 6., 7. in 8. razreda.  Izdelali smo torbice iz hlačnic. Najprej so načrtovali in si ustvarili idejo o tem, kakšno torbico si želijo. Potem smo se lotili dela: šivanje, okraševanje, izdelovanje ročajev za torbice in končno šivanje, pri katerem smo sestavili čisto pravo torbo.

To projektno delo smo soustvarjali s društvom Za boljši svet, v okviru delavnice Torba da te kap.

Torbe smo namenili prodaji na Miklavževem sejmu, prostovoljne prispevke pa namenili v Šolski sklad, ki skrbi za socialno ogrožene otroke.

Vtisi iz delavnice:

Všeč mi je bilo kreiranje torbe in šivanje. Imela sem veliko okraskov na izbiro. Prav tako smo se poučevali saj je na šolo prišla učiteljica šivanja (Karmen Pevec – Srednja šola Zagorje). Lina Stare

Všeč mi je bilo vzdušje med delavnico. Rahela Vilar

     

 

DRUŽINSKI TEK

V soboto, 8. oktobra 2016, smo izvedli tradicionalno prireditev OŠ Šentvid DRUŽINA TEČE IN USTVARJA. Prireditev je potekala na šolskem igrišču OŠ Šentvid med 9.00 in 12.00 uro. Start teka je bil ob 9.30 uri. Dogodek je spremljal tudi zanimiv spremljevalni program: ustvarjalne delavnice, športne, zabavne in družabne igre, joga, predstavitev društev (GP Medno – prva pomoč, taborniki, športna društva) kostanjev piknik, urejanje šolskega EKO VRTA.

 

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Zajtrk smo izvedli v petek, 18. novembra 2016. Zajtrk je bil sestavljen iz kruha, mleka, masla, medu in jabolka. Živila morajo biti pridelana oziroma vsaj predelana v Sloveniji. S projektom Tradicionalni slovenski zajtrk želimo izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke in šolajočo se mladino ter širšo javnost o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil oziroma živil, ki so pridelana oziroma predelana v Sloveniji, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih ter racionalnem ravnanju z embalažo. Pomembno je tudi splošno ozaveščanje mladine o pomenu zdravega načina življenja, vključno s pomenom gibanja in izvajanja športnih aktivnosti. Projekt vodi in usklajuje medresorska delovna skupina, ki jo je imenovalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

 

Dostopnost