Kaj ima Kolumbo opraviti z vetrovnico, smo danes izvedeli na učni uri o orientaciji. Učitelj Robert nam je s pomočjo raziskovanja sveta razložil strani neba. Vsekakor si bomo zapomnili, da si je Kolumb na svoji poti pomagal kompasom in da je z njegovo pomočjo plul na zahod, kjer je trčil ob do tedaj Evropi ne poznano celino Ameriko.

Kje vse najdemo ostanke morja in kako je s tem povezana kraška jama, nam je danes pokazal raziskovalni potep. Na poti smo izvedeli tudi legendo o kači – deklici, ki se je prikazala Ribenčanu misleč, da jo bo rešil uroka. Vstopili smo v jamo, ki je lažje dostopna. V jami je bilo mrzlo in vlažno. Ogledali smo si njeno notranjost – kapnike različnih vrst, jamski dimnik in speča netopirčka. 

Učiteljica Marina dobro pozna živali gozda. Predstavila nam je tudi odtise gozdnih živali, okostja lobanj in rogove. Naučili smo se prepoznati zobovje zveri.  Ali bi znali našteti najbolj pogoste zveri v Sloveniji?

Gozdna učna pot ponuja obilico zanimivih sledi živali kot so odtisi živalskih nog, perje ali pa dlaka, gnezda  in druga bivališča ter ostanki hrane kot je npr. oglodan storž. Znanje smo tako iz učilnice prenesli na teren. Postali smo gozdni detektivi. Najdeno sled v blatu smo polili s tekočim gipsom in si pripravili odtis, ki smo ga lahko odnesli s terena. Izvedeli pa smo tudi zgodbico o prebrisani lisički, ki je jazbeca pregnala iz njegovega doma.

 

 

Dostopnost