Četrti dan

Četrtek je in dež še vedno ne poneha. Temperature so se spustile na 8 stopinj. Hišnik je zakuril v peči in toplota radiatorjev nas je prijetno ogrela.

Po zajtrku smo se spremenili v čebele in nabirali med. To je bila za nas igra prenašanja cvetnega prahu (vode) s cvetov (vedra vode) do panja (drugo vedro). Nato smo se spremenili v mravlje stražarke in na podlagi vonja mravljične kisline ( v našem primeru origana, cimeta, kave,..) iskali mravljice iz istega mravljišča. Če smo pri prejšnji nalogj uporabljali čutila za voh, smo pri naslednji nalogi uporabili čutila za tip. Bosi smo stopali po poti, na kateri so bili različni materiali. Poskušali smo ugotoviti po čem hodimo.
Popoldan je bil v znamenju pastirskih iger, obujanju tradicionalnih navad. Najprej smo pomolzli kravo, nato pa smo v senu iskali storže. Sledilo je metanje obročev na kozo, sestavljanje lesenih kock in luščenje fižola. Dan smo zaključili tako kot se mora zaključiti šola v naravi, s plesom in s smehom.
Jutri nas čaka pospravljanje. Upamo, da bomo lahko vse spravili v kovčke. Komaj čakamo, da se vidimo.

Video: CŠOD Medvedje Brdo, 4. dan


Tretji dan

Danes se je po našem domu širil vonj po pečenih piškotkih, kokosovih poljubčkih in čokolandnih rogljičkih. Dela smo se lotili takoj po zajtrku. Oblekli smo predpasnike, nataknili pokrivalca in zavihali rokave. Merjenje količin, rezanje masla, razbijanje jajc, mešanje in gnetenje je zabavno. Ugotovili smo, da peka piškotov sploh ni zapletena.

Če mi ne moremo v gozd, gozd pride k nam. Drevesni listi, plodovi, odtisi sledi, gnezda, rogovi, perje.. so nam pomagali spoznavati gozd, dom živali in rastlin. Vse smo lahko potipali, pogledali pod lupo in tudi kaj narisali. Ste vedeli, da je storž pravzaprav olesenelo socvetje?
Popoldne je bilo posvečeno orientaciji. Igrali smo se razne igre in po domu iskali listke z nalogami. Potem smo se orientirali na listu. Po navodilih smo na papir risali like. Kako že vem, katera je desna in katera leva roka? Nazadnje smo dobili v roke zemljevid Slovenije, po katerem smo potovali s figurico.
Zvečer smo naredili igračo, s katero smo tekmovali po hodnikih doma. Tekmovali smo v igri, kdo bo pokrovček na vrvici, čim večkrat spravil v lonček ali pa kdo ga bo prvi.
Le kaj nam bo prinesel jutrišnji dan?

Drugi dan

Zbudili smo se v nov dan, ki je kar klical k novim dogodivščinam. Po zajtrku smo uredili svoje sobe in dobili prve ocene. Najbolj smo bili veseli desetk. Na vrsti je bilo streljanje z lokom. Najprej smo se naučili pravilnega ravnanja z lokom, nato je sledilo streljanje v tarčo. Ali veste, da so planeti nastali iz meglice in da je v našem osončju osem planetov? To in še marsikaj smo izvedeli med uro o vesolju. Popoldne smo se poučili o preživetju v naravi. Gozd nas je povabil k sebi.Tam smo izdelovali zasilne bivake. V gozdu smo srečali močerade. Ali veste, da njihov strup za človeka ni nevaren in da ima vsak močerad svoj osebni vzorček, po katerem ga lahko prepoznamo? Čas pred spanjem nam je z zgodbami o zvezdah polepšala učiteljica Ksenija in nas s programom Stellarium popeljala po nebu.

Le kaj nam bo prinesel jutrišnji dan?


Prvi dan

Polni pričakovanj smo prispeli na Medvedje brdo. Pričakale so nas sobice, ki bodo za pet dni postale naš dom, zato smo jih lepo uredili.

Popoldan smo šli na pohod. Na tem mehkem griču smo lahko občudovali prelepo pokrajino. Na poti smo srečali slepca, kuščarja brez nog. Ogledali smo si tudi dve jami, ki ju je oblikovala voda. Ena nudi dom živalim, drugo pa še vedno raziskujejo jamarji, kadar v njej ni vode.
Zvečer smo si naredili igračo in po pravljici sladko zaspali.
Le kaj bo prinesel nov dan?
Dostopnost