Poročilo o kulturnem dnevu

V ponedeljek, 21. 10. 2019, smo se v šoli zbrali 15 minut prej kot ponavadi. Ko smo prišli v  šolo, smo si razdelili malico in se nato odpravili do avtobusne postaje. Z avtobusom smo se odpeljali v center Ljubljane, kjer smo poiskali Mestno galerijo. Ogledali smo si razstavo, ki nas je opozarjala na podnebne spremembe in migracije. Razstavo so sestavljala umetniška dela, ki so bila zelo zanimiva. Vsako je izražalo en ali več problemov, ki so se navezovala na temo razstave. Najprej je bilo knjiga, v kateri so bili zbrani obrazci za VISO iz veliko različnih držav. Izvedeli smo, da se države med seboj razlikujejo tudi v obrazcih za VISO. Iz vprašanj, ki jih postavijo, lahko izvedo veliko, tudi če vprašanje ni direktno povezano s temi stvarem.  Sledila je »leteča preproga«, katero naj bi v zraku držali droni. Predstavljala je nezakonite (prekrite) migracije. Nato smo pogledali na steno pred nami, na kateri so bili izrezki preprog. Vsi so predstavljali živali, ki so značilne za vzhodne države. To je bilo tretje delo. Po pogovoru z vodičko smo odšli v naslednjo sobo, kjer nas je pričakalo čudno delo. Na stojalu sredi sobe so bile tri peščene ure. Prva je bila napolnjena z zemljo, druga s pšenico, tretja pa z vodo. Predstavljajo svetovno zalogo hrane, vode, ozemlja. V naslednji sobi smo si ogledali umetniško delo, ki je napovedovalo poplavo delte Nil in kako življenje v njej postopoma propada. Zadnje delo so sestavljali dogodki, dela, predmeti iz zgodovine, ki so slabo dokumentirani.

Potem smo odšli nadstropje višje in dokončali stop motion video, ki ga je začel delati B razred. Njegov naslov se je navezoval na celotno razstavo, in sicer »Nimamo planeta B!«. Ko smo video dokončali, smo se odpravili proti operi. Ko smo prišli do nje, smo pojedli malico, nato pa prejeli vstopnice in odšli v opero. Ogledali smo si La Traviato, tragično ljubezensko zgodbo.

Po skoraj treh urah smo se odpravili nazaj v šolo in pojedli kosilo. Tako se je naš kulturni dan zaključil.

Vida Kokalj, 9. a

Poročilo o kulturnem dnevu

V ponedeljek, 21. 10. 2019, smo imeli učenci od 6. do 9. razreda Osnovne šole Šentvid kulturni dan. Osrednja točka le-tega je bil ogled La Traviate, ki jo je napisal slavni italijanski romantični operni skladatelj Giuseppe Fortunino Francesco Verdi. Ker je bil pričetek opere šele okoli 11 ure, smo si odšli ogledati še aktualno razstavo mestnega muzeja Ljubljana z naslovom Po prekopu je obstajal samo še naš svet.

Ko smo vstopili, so nas razdelili v dve skupini, nato pa nas je prijazna vodička popeljala nadstropje više, kjer je bila razstava. Za začetek nam je povedala nekaj osnovnih podatkov o razstavi, ki naj bi ponazarjala in obrazložila pomen Sueškega prekopa. Izvedeli smo, da je njegov pomen velik še danes. Z izgradnjo le-tega se je zelo olajšal pretok blaga med Evropo, Afriko in Azijo, saj se tako prihrani veliko časa in denarja. Na razstavi je bilo razstavljenih kar nekaj prepoznavnih predmetov iz tistih krajev, kot so Aladninova leteča preproga, peščena ura … Na koncu razstave je sledil še videoposnetek, ki je govoril o Nilu in o njegovem množičnem poplavjanju. Izvedeli smo, da lahko Nil, če ne bo nihče ukrepal, povsem poplavi svoje porečje, ki ima sicer zelo rodovitno prst.

Po koncu ogleda je sledila delavnica. Dokončali smo plakat o podnebnih spremembah in o posledicah  le-teh, ki ga je začela skupina pred nami. Pripravo plakata, ki smo ga izdelovali, je po posameznih delih fotografirala vodička. Iz teh slik je na koncu nastala animacija. Ko smo plakat končali in si animacijo ogledali, smo morali odditi, kajti čakal nas je že ogled La Traviate.

Dogodek mi je bil všeč, saj smo pridobili nekaj novega znanja, poleg tega pa smo se z izdelavo animacije tudi malce pozabavali.

Jernej Tome, 9. a

 

Dostopnost