V ponedeljek 20.2.2023 smo imeli učenci 9. razreda kulturni dan. Podali smo se na Dolenjsko.

Ob 8h smo se odpeljali izpred šole. Na Rudniku se nam je pridružila vodička iz centra CŠOD, ki nam je po poti do Stiškega samostana povedala nekaj uvodnih informacij o samostanu. Ko smo prispeli, smo šli na ogled notranjosti. Kustosinja nas je seznanila z zgodovino in gradnjo zgradbe. Ogledali smo si enega najlepših ohranjenih križnih hodnikov, samostansko cerkev,  pokukali pa smo tudi v jedilnico, kjer obedujejo stiški menihi. Nato smo si ogledali muzej krščanstva na Slovenskem, kjer smo videli repliko stiških rokopisov, ki so najstarejše ohranjeni rokopisi na Slovenskem. Seznanjeni smo bili tudi z dejavnostmi, s katerimi so se ukvarjali ali pa se še ukvarjajo stiški menihi.

Po ogledu smo imeli malico, potem pa smo se odpravili nazaj do avtobusa, ki nas je odpeljal do gradu Bogenšperk. Bogenšperk je grad, ki je služil kot dom veliko premožnim ljudem. Bil je tudi last Janeza Vajkarda Valvasorja, ki je znan po knjigi Slava Vojvodinje Kranjske. V gradu nam je kustosinja skozi ogledovanje sob predstavila, kakšno je bilo življenje v tem gradu. Povedala nam je  tudi o življenju Janeza Vajkarda Valvasorja in o tem, kako je ustvaril svojo danes slavno knjigo. Ogledali smo si tudi sobo, v kateri v današnjem času prirejajo poročne obrede.

Naprej nas je pot vodila na zadnjo destinacijo, in sicer v Slivno, kjer smo si ogledali GEOSS. GEOSS je geocentrična točka Slovenije oz. bolj natančno povedano je v bistvu težiščna točka Slovenije. Predstavili so nam simboličen pomen te točke in vseh znakov in zastav, ki tam stojijo. Na koncu smo prisluhnili še deklamaciji Zdravljice, zraven katere smo tudi nazdravili. Zaključek pa je popestril gospod, ki nam je zaigral na ljudsko brenkalo, zraven pa smo obujali prijateljstva s pesmijo Mi se imamo radi.

Dan nam je prinesel veliko novih informacij. Zdaj še bolj poznamo zgodovino na Dolenjskem.

Lea Keber Lešnik, 9.b

Dostopnost