REPORTAŽA NARAVOSLOVNEGA DNEVA V ŠOLI- MIKROBIOLOGIJA, BIOTEHNOLOGIJA

V ponedeljek 13.3.2023 smo imeli učenci 9. razredov naravoslovni dan. Spoznavali smo se z biološkimi znanji s področja mikrobiologije in biotehnologije.  Znanje nam je predajal gospod, ki je doktoriral iz mikrobiologije na inštitutu Jožef Štefan.

Prvo uro smo imeli predavanje o mikrobiologiji. Spoznali smo nekaj osnovnih informacij o bakterijah, virusih in glivah. Poučili smo se o pomenu cepiva oz. kaj cepivo naredi virusu. Predstavil nam je uporabo mikroorganizmov bakterij, plesni in gliv v vsakdanjem življenju.

Drugo uro smo mikroskopirali s preprostimi mikroskopi. Gledali smo pripravljene preparate kolonij bakterij, plesni in manjših predmetov, kot naprimer lupinice, rastline ali mrtve živali. Na koncu ure smo skozi mikroskop pogledali predmete iz vsakdanjega življenja (radirke, ravnila, šiljenje,…)

Tretjo uro smo izvajali eksperiment s kvasom. Pri poskusu smo napolnili različne epruvete z vodno raztopino sladkorja, vodo in s kvasom. Epruvete so bile napolnjene v različnih razmerjih. Potem smo jih zaprli s pokrovčkom in počakali. Čez nekaj časa so se začele odpirati. Merili smo čas v katerem so se odprle.

Četrto uro smo se ukvarjali z verigo DNA in proteini (beljakovinami). Izvedeli smo več o nastanku in povezovanju aminokislin v beljakovine. Razdelili smo se v 9 skupin po 2 in po navodilih sestavili »beljakovine« iz lego kock. Na koncu ure smo tudi primerjali naše verige beljakovin med seboj in ugotavljali, kako nekatere mutacije naredijo veliko spremembo na verigi DNA in kako se nekatere, skoraj da ne, poznajo.

Peto uro smo spoznali več o področju biotehnologije. Spoznali smo, kaj so mutacije in kako jih v biotehnologiji uporabljajo. Na predstavljenih primerih smo lahko videli primere uporabe biotehnologije na kmetijskih, živilskih, farmacevtskih in medicinskih področjih.

Na tem naravoslovnem dnevu smo izvedeli veliko zanimivega, še posebej pa je bilo super, da smo lahko delali z mikroskopi.

 Lea Keber Lešnik, 9.b  

Dostopnost