Za nami je teden učenja v naravi, bogat z aktivnostmi na prostem, predvsem v gozdu. Vse to smo doživeli v CŠOD Prvine. Dom se nahaja v občini Zagorje, približno 10 kilometrov nad Trojanami.

Ponedeljek, 10.10.

Pridobivali smo spretnosti v vožnji s skirojem; najprej na poligonu, nato pa v štafetnih igrah po bolj zahtevnem terenu. V sprehodu pod krošnjami smo preizkusili, kako delujejo naša čutila. Bili smo raziskovalci živali in rastlin na travniku.

Torek, 11. 10.

V bližini doma smo se igrali rudarske igre. Preizkusili smo se v šestih različnih igrah. Nato smo šli v gozd postavljat bivake.

Popoldne so kar na tleh nastale čudovite slike iz naravnih materialov. Naučili smo se izdelati filter in z njim prečistili umazano vodo. Simbol doma Prvine je sova in po večerji je pod našimi prsti nastala še sova – vetrovka.

Sreda, 12. 10.

Takoj zjutraj smo se odpravili do 6 km oddaljenih Trojan, seveda na krof. Pot čudovitih razgledov nas je vodila po gozdnih poteh, travnikih, nekaj po cesti okoliških vasi. Splačalo se je! Pa še kostanj smo nabirali sproti…

Ob domu je smreka, ki nam je služila kot odličen pripomoček za plezanje. Prav vsi smo plezali nanjo, večina prav do vrha. Popoldne smo zaključili z indijanskimi igrami.

Četrtek, 13. 10.

Dopoldne smo se preizkusili v orientaciji Sova na lovu. V Sovinem pobegu pa smo morali poskrbeti za sovin jedilnik. Ker smo lahko uporabljali računalniško tablico, je bilo vse še toliko bolj zanimivo.

Tudi ta dan smo del popoldneva preživeli v gozdu in odkrivali njegovo barvitost. Nato smo se spremenili v režiserje in izdelali kratek film.

Večer je minil ob ognju. Spekli smo kostanj, ki smo ga nabrali dan prej na pohodu. Kuharice so nam ga nekaj tudi skuhale. Nekaterim je bil boljši pečen, drugim kuhan…

 

Petek, 14. 10.

Ker je bil to dan odhoda proti domu, smo zjutraj najprej spakirali. Nato pa še zadnji sprehod do gozda, kjer smo se pomerili v Veliki srednjeveški igri.

Nato pa na avtobus in domov po objeme… Na šolo v naravi pa bodo ostali krasni spomini…

Dostopnost