Na Safe.si v sredo, 23. marca 2022, v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport pripravljajo 45-minutno spletno interaktivno predstavo na temo dezinformacij in zavajanj, s katerimi se na internetu srečujejo najstniki.

Ker lahko na internetu praktično kdorkoli objavi karkoli, se pogosto srečamo z vprašanjem, ali lahko nekemu viru zaupamo in verjamemo neki informaciji.

Prepoznavanja zavajanj in dezinformacij se moramo naučiti. Na problematiko bosta opozorila in jo na zabaven in poučen način predstavila igralca IGLU Teatra Vid Sodnik in Juš Milčinski v interaktivni spletni predstavi, v kateri bodo lahko s predlogi sodelovali tudi učenci. Predvidoma bosta obdelala tri teme. Najprej se bosta posvetila spletnim izzivom, ki so med mladimi zelo priljubljeni. Posvetila se bosta predvsem nevarnim spletnim izzivom. Nadaljevala bosta s spletnimi vplivneži, ki na spletu kažejo srečno, idealizirano in zelo uspešno podobo svojega življenja, v resnici pa gre zgolj za lažno predstavo z namenom prodaje in zavajanja, kar lahko ima negativne posledice na samopodobo najstnikov. Predstavo bosta zaključila z nevarnimi nasveti, ki jih lahko najdemo na spletu, kot so neprimerni zdravstveni nasveti, nasveti za hujšanje, promocija samopoškodovanja ipd.

Učenci bodo lahko sodelovali z glasovanjem preko Mentimetra. Prenos bo potekal preko YouTube povezave.

Več: Spletna interaktivna predstava za osnovne šole: Zavajanja in laži na internetu

Dostopnost